Крепост Овеч

Obikoli.bg Публикувано: 12 март 2021 Обновено: 13 март 2021 5 мин. време за четене 498 Преглеждания

В източният край на България, на 53 км от Варна се извисява една забележителна крепост, която непременно трябва да включите в списъка си за разходки, особено ако вече не сте я посетили. Говорим за провадийската крепост Овеч, която всяка година е посещавана от хиляди туристи и любители.

Разположена на върха на провадийското плато, крепостта Овеч разкрива страхотни панорамни гледки към град Провадия и ширналата се равнина, набраздена от хълмчета, висини и снижени поля. Ако минавате в околността си отделете време да разгледате внушаващото строителство от 3 век.

История

Ще откриете забележителната крепост на провадийското плато, по-известно в околностите като Калето. Самата крепост е построена някъде към средата на 3 век сл. Хр. и се използва до 17 век. Разположението и е стратегическо на самият връх на платото, оградена от всички страни със здрави скали с височина, достигаща до 18 метра, което през годините я прави истинско предизвикателство за всички нашественици. Природата в околността превръща крепостта Овеч на практика непревземаема.

През годините крепостта е наричана с различни имена от туземците и нашествениците. За нас българите е Овеч, за византийците Проват, а турците я наричат Таш хисар, което в превод означава каменната крепост. По пътищата и са газели самите български царе Калоян и Петър, движението на цар Ивайло, конете с рицарите на Амедей VІ Савойски, османците, хайдутите при въстанието в началото на 15 век и полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, който преминава от тук със своя поход. В края на 16 век, крепостта Овеч се е използвала като митрополия.

Крепостта днес

Крепостта Овеч в наши дни е недотам известна туристическа забележителност, която за щастие през последните години привлича все по-голям интерес сред любителите на историята, туристите и пътешествениците от България и чужбина. Местността е обявена за национален паметник на културата през 2008г.

Към момента в крепостта Овеч все още са запазени жилищните сгради в северната част, трите входа на крепостта от север, запад и изток, трите църкви, съоръженията за отбрана, улиците, ранните християнски гробища и основният водоизточник – кладенец, с дълбочина от 79 метра.

Най-вълнуващата част за всички туристи е възможността да се разходят по стените на крепостта, от които се разкриват великолепни гледки към Провадия и околността. Зеленината тук е в изобилие, по тази причина крепостта е най-посещавана през пролетта, лятото и топлите дни на късната есен.

Разходка до крепостта Овеч

Крепост Овеч вход:

Крепостта все още носи историята, на която е била мълчалив свидетел през вековете. Отминало време, запечатано по нейните камъни, сгради и съоръжения, навяващо спомени и стилна енергия. определено си заслужава да посетите крепостта Овеч и да се полюбувате на местността.

Идвайки от Варна или София няма табела, която да ви подскаже, че в малкото градче се крие подобна величествена забележителност. За това целеустремено трябва да завиете в посока Провадия за да откриете крепостта, разположена в източният край на града.

Разходката започва от екопътеката Овеч, като преди това е необходимо да заплатите входна такса. Пътеката е дълга около 15 мин. път, в края и се достига до вита стълба със 111 стъпала, в дясно до нея е разположен северният вход на крепостта. Изкачването по нея е изключително вълнуващо преживяване, защото винаги се прави с очакване за това, което ви очаква горе.

На върха се открива страхотна гледка към града долу, полята и хълмовете, а отпред се извисява кулата порта със своят дълъг дървен мост, свързващ Табиите и Калето. В непосредствена близост се намира и дълбокият кладенец, в дясно от който се различават основите на първата църква.

След кулата порта ви очаква разходка по стените, където не след дълго се показва главната северна порта, след която има дълъг тунел, който днешно време е открит. Според историците обаче, този тунел-проход е бил изцяло закрит в продължение на 15 метра, а портата е била снабдена с падащ механизъм.

Достига се до най-високата точка на крепостта, от която се разкрива спираща дъха гледка, където цялата околност се вижда като в длан. Мястото е изключително подходящо за панорамни снимки и създаване на спомени. След като любуването приключи, следва да продължим по въженият мост.

Той отвежда до другата част на плато Табиите – идеално място за отдих, на чист въздух сред прекрасни гледки. В околността има удобна беседка за отмора и похапване преди да поемете по пътя за връщане.

Една незабравима разходка до вековната забележителност

Крепост Овеч определено има потенциала да се нареди до най-големите забележителности на България. Мястото е с изключително богата история и изпълнено с множество забележителности – исторически и природни. За това, ако все още не сте се отбивали там, планирайте го и го направете! Местността определено си заслужава, крепостта е отлично поддържана, а таксата за вход е изключително достъпна.

Всеки трябва да посети това бижу, носещо славна история от нашето далечно минало!

Крепост Овеч на картата

Най-интересното от блога ни

Забележителности в България


Аспарухов мост - Obikoli.BG

Аспарухов мост

14/03/2021 Obikoli.bg

Аспаруховият мост се намира във Варна, свързвайки кварталите Галата и Аспарухово с централните части на града и пропускайки трафика към курортите в близост. Може би сте минавали от тук по пътя си към...

Прочети повече
Плаж Аспарухово - Obikoli.BG

Плаж Аспарухово

13/03/2021 Obikoli.bg

Изключително атрактивният парк Аспарухово граничи с просторна плажна ивица с дължина малко повече от километър и с широчина, на места достигаща до цели 100 метра. Плаж Аспарухово е разпростира от кея на рибарското...

Прочети повече
Парк Аспарухово – Варна - Obikoli.BG

Парк Аспарухово – Варна

13/03/2021 Obikoli.bg

Любимият на мнозина град Варна крие множество интересни места за отдих, разходки и приключения. Не, тук няма да ви говорим за Морската градина, която вече сте я посещавали поне няколко пъти, а ще...

Прочети повече
Нос Галата - Obikoli.BG

Нос Галата

13/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в североизточните части на Авренското плато се откроява нос Галата – най-крайната точка на Варненският залив, който няма как да не сте забелязвали, ако сте от Варна или сте я посещавали. Интересното...

Прочети повече
Траянови врата - Obikoli.BG

Траянови врата

12/03/2021 Obikoli.bg

На около 45 минути път с кола от София се намира една от най-успешно възстановените и запазени забележителности на България. Това е крепостта Траянови врата, която може да разкаже богата история за славно...

Прочети повече
Побити камъни - Obikoli.BG

Побити камъни

12/03/2021 Obikoli.bg

Днес ще споделим историята на една страхотна забележителност в Северна България, която определено си заслужава да се види. Това са Побитите камъни – изключително известно място, привличащо от туристи и търсачи на приключения...

Прочети повече
Парк паметник на българо-съветската дружба - Obikoli.BG

Парк паметник на българо-съветската дружба

12/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в кв. Бриз, Варна се извисява един величествен паметник, построен от времето на соца или поне каквото е останало днес от него. Интересна дестинация за някои, удобно място за спортни дейности или...

Прочети повече