1. Obikoli.BG
  2. Забележителности
  3. Парк паметник на българо-съветската дружба

Парк паметник на българо-съветската дружба

Obikoli.bg Публикувано: 12 март 2021 Обновено: 13 март 2021 5 мин. време за четене 569 Преглеждания

Разположен в кв. Бриз, Варна се извисява един величествен паметник, построен от времето на соца или поне каквото е останало днес от него. Интересна дестинация за някои, удобно място за спортни дейности или срам, който трябва най-накрая да бъде премахнат или реновиран, мрънкат историците.

От която и страна на спора да сте и което и мнение да споделяте, трябва да признаем едно: паметникът на българо-съветската дружба е внушителен и меко казано интересен за посещение, въпреки че в момента е оставен в ръцете на съдбата и природата малко по-малко да си го превзема обратно. Заслужава си да се потопите в атмосферата на едно отминало време, белязано със строителство на бележити паметници с огромен мащаб. Малко повече за парк паметник на българо-съветската дружба ще научите в тази статия.

Издигане, външен вид в началото и превръщането му в руина

Парк паметник на българо-съветската дружба се издига на могилата Турна тепе, която преди построяването на самият паметник е била костница, съдържаща останките на всички борци срещу фашизма и капитализма. През 1953г. е прието тези останки да бъдат премахнати и през същата година за първи път се внася идеята за построяването на паметника. Тогава среща неуспех и е оставена на заден план.

Едва през 1973г. идеята отново е изнесена на дневен ред и този път среща одобрение. Конкурсът за строителството печелят скулпторите Альоша Кафеджийски, Камен Горанов и Евгени Баръмов.

На 4 ноември 1974г. се прави първата копка и се дава началото на величествен строеж, който не вижда бъдеще. За издигането на парк паметник на българо-съветската дружба се използват над 27 000 доброволци и се излива 10 000 тона бетон. Самият процес по построяването отнема 7 месеца.

Паметникът се издига на 110 метра надморска височина на могилата Турна тепе. До него водят 301 на брой стъпала, която по онова време са кръстени „Стълбата на победителите“. Това сложно и уникално строително съоръжение от времето на социализма е с височина 23 метра и ширина 48 метра. Под самият паметник са изградени множество подземия, предназначени за бомбоубежища в случай на атаки от противници.

В бетона на паметника са изобразени общо седем на брой фигури, високи 11 метра и половина. По средата има арка с бронзов куб, в който се оставял да гори Вечният огън, поддържан от газови бутилки. За да гори непрекъснато се използвали около 4 такива бутилки за 24 часа. В средата на „Стълбата на победителите“ са засадени два сребърни бора, които да символизират дружбата между България и СССР, а в самият парк паметник са засадени 11 000 храсти и над 10 000 дървета, напоявани от специално изградена за целта система.

Паметникът на българо-съветската служба е внушително строително постижение, изградено по времето на социализма или така наречените мътни времена. В първите години след своето построяване, той е бил грижливо поддържан и озеленяван и се е издигал, давайки повод за гордост на българи и руснаци.

Едва през 1989 година, при смяната на правителствата, идването на прехода и падането на Тодор Живков, парк паметникът спира да се поддържа. Входовете към подземията му са зазидани и функционирането му замира. Величественото и уникално по рода си строително съоръжение е оставено на произвола на съдбата от сменящите се управници начело на България, за които той е просто развалина.

Паркът паметник на българо-съветската дружба днес

Днес здравата бетонена конструкция на паметника все още се издига непоклатимо на могилата Турна тепе. Части от него са разрушени, западнали, неподдържани. Стъпалата са също в лошо състояние, като растителността неумолимо настъпва, превземайки като свое съоръжението, което преди е било повод за гордост, а сега е просто поредната рушаща се забележителност, жертва на хулигански прояви, кражби и приютяваща тийнейджъри, наркомани и скитници в подземията си, входът към които е частично отворен и необезопасен.

Парк паметник на българо-съветската дружба се намира в разцъфтяващият квартал Бриз на Морската столица и се е превърнал в удобна дестинация за спортуване и разходки сред природата. От върха му се открива красива гледка към морето и често привлича туристи и ентусиасти, които желаят да разгледат величественото социалистическо творение, изоставено на произвола на съдбата.

Според нас паметникът не заслужава да бъде разрушен, а реновиран и поддържан. Строителство от подобни мащаби не бива просто с лека ръка да бъде сринато, а оставено да разказва историята, защото тя не може да бъде изтрита. Независимо от това, колко се опитват някои.

Ако минавате през квартал Бриз Варна се отбийте и изкачете това място. То определено си заслужава да се види, дори и само заради гледката от високо.

Парк паметникa на картата:

Най-интересното от блога ни

Забележителности в България


Аспарухов мост - Obikoli.BG

Аспарухов мост

14/03/2021 Obikoli.bg

Аспаруховият мост се намира във Варна, свързвайки кварталите Галата и Аспарухово с централните части на града и пропускайки трафика към курортите в близост. Може би сте минавали от тук по пътя си към...

Прочети повече
Плаж Аспарухово - Obikoli.BG

Плаж Аспарухово

13/03/2021 Obikoli.bg

Изключително атрактивният парк Аспарухово граничи с просторна плажна ивица с дължина малко повече от километър и с широчина, на места достигаща до цели 100 метра. Плаж Аспарухово е разпростира от кея на рибарското...

Прочети повече
Парк Аспарухово – Варна - Obikoli.BG

Парк Аспарухово – Варна

13/03/2021 Obikoli.bg

Любимият на мнозина град Варна крие множество интересни места за отдих, разходки и приключения. Не, тук няма да ви говорим за Морската градина, която вече сте я посещавали поне няколко пъти, а ще...

Прочети повече
Нос Галата - Obikoli.BG

Нос Галата

13/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в североизточните части на Авренското плато се откроява нос Галата – най-крайната точка на Варненският залив, който няма как да не сте забелязвали, ако сте от Варна или сте я посещавали. Интересното...

Прочети повече
Крепост Овеч - Obikoli.BG

Крепост Овеч

12/03/2021 Obikoli.bg

В източният край на България, на 53 км от Варна се извисява една забележителна крепост, която непременно трябва да включите в списъка си за разходки, особено ако вече не сте я посетили. Говорим...

Прочети повече
Траянови врата - Obikoli.BG

Траянови врата

12/03/2021 Obikoli.bg

На около 45 минути път с кола от София се намира една от най-успешно възстановените и запазени забележителности на България. Това е крепостта Траянови врата, която може да разкаже богата история за славно...

Прочети повече
Побити камъни - Obikoli.BG

Побити камъни

12/03/2021 Obikoli.bg

Днес ще споделим историята на една страхотна забележителност в Северна България, която определено си заслужава да се види. Това са Побитите камъни – изключително известно място, привличащо от туристи и търсачи на приключения...

Прочети повече