Побити камъни

Obikoli.bg Публикувано: 12 март 2021 Обновено: 14 март 2021 5 мин. време за четене 767 Преглеждания

Днес ще споделим историята на една страхотна забележителност в Северна България, която определено си заслужава да се види. Това са Побитите камъни – изключително известно място, привличащо от туристи и търсачи на приключения до заклети вярващи. Причината това място да привлича толкова неудържимо е енергията, която притежава, а нея няма как да не усетите.

За това, ако планирате екскурзия накъде по северните части на нашата родина, отделете време да посетите Побитите камъни. Повярвайте ни, когато казваме: Заслужават си!

Къде се намират?

Местността Побити камъни се намира на 20 км път от Варна. До тях се достига по автомагистрала Хемус, като е необходимо да слезете от нея след табелата, водеща към селата Тополи и Слънчево. Около 200 метра след това пътят се разкланя – надясно за с. Слънчево и наляво за с. Тополи и Побити камъни. Точно натам трябва да потеглите. Очакват ви около 4 км път с кола и сте пристигнали директно пред паркинга на туристическият обект. Освен него там има изграден информационен център, където можете да научите цялата вълнуваща история за Побитите камъни.

Природен феномен Побити камъни – Чудно каменно образувание без аналог по целия свят

Побитите камъни се състоят от чудновато подредени над 300 на брой каменни колони, достигащи до 10 метра височина. Те са кухи отвътре и са с цилиндрично конусовидни форми. Освен тях ще видите и множество разпръснати каменни късове, около които има бял фин пясък. Основен туристически обект е основната група от големи цилиндрични камъни, с дължина от 800 метра. Някои от образуванията приличат на животни, митични същества и дори хора. Най-интересен е камъкът, който във вътрешността си има форма на сърце. През лятото лъчите на обедното слънце минават точно през сърцето. Ако го видите, това е знак от Природата че любовта ви съпътства.

Възникване на Побитите камъни

От цял свят тук са идвали геолози, в опити да разгадаят каква е тайната на това мистериозно място. Старото име на забележителността е Дикилиташ, но почти всички днес ги знаят като Побити камъни. Най-разпространената теория за техният произход е, че са се образували преди 50 милиона години по времето, когато местността е била дъно на море. Отдръпването на водата е образувало чудатите форми, които наблюдаваме и до днес. Други учени твърдят, че образуванията са дело на ерозионен процес и преди са били част от голямо скално образувание. Според трети това са вкаменени коралови образувания.

Последната теория твърди, че от дъното на морето се е отделил метан, който издигайки се нагоре е предизвикал отлагането на различни морски микроорганизми, които са станали едно цяло с кварцовият пясък на дъното. Кухи са отвътре точно на мястото където се е отделял метанът.

Побитите камъни са варовикови със светлосив цвят и високо съдържание на карбонати. Местността се води единствената пустиноподобна в цяла България.

Побити камъни Енергия

Един от най-интересните и мистериозни факти за мястото е, че то е мощен енергиен център. Ако се разходите боси тук, докосвайки с ръце каменните фигури, ще успеете да се отърсите от всичката натрупана негативна енергия и да се заредите с положителна.

Единственото дело на хората в местността е прочутият каменен кръг, който сбъдва желания. Той е образуван от множество малки камъни в самият център на забележителността. Хората разказват, че ако застанеш в центъра на този кръг и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне.

Побитите камъни често са споменавани в различни легенди, като най-прочутата е за спирането на времето. Посетители на местността твърдят, че докато се разхождат около каменните фигури сякаш се пренасят в друг свят и времето забавя хода си и дори спира.

Любопитно за местността Побити камъни

Тук са снимани някои от българските филми – „Осъдени души“, Оцеола и Версенженторикс. Около Побитите камъни може да се открие растението песъчарка, което се среща само тук. То е силно застрашено от изчезване по цял свят. Освен него тук могат да бъдат открити още няколко световно застрашени растения и животинки, които предпочитат сухите скални пещери в резервата.

Местността Побити камъни е дом на 240 вида растения, 21 вида птици и 7 вида бозайници. Голяма част от тях са изключително редки и застрашени от изчезване.

Заслужават си да ги посетите!

Побитите камъни са една изключително природна забележителност, за която се носят много легенди, а учени все още спорят и до днес за нейният произход, който все още не е напълно ясен. Едно е сигурно – местността е изключително красива и мощно заредена с положителна енергия. Така, че ако си търсите любопитно място за приключения и възможност да се отърсите от сивотата на ежедневието посетете забележителността Побити камъни.

Побити камъни вход:

Побити камъни Работно време:

Побити Камъни на картата:

Най-интересното от блога ни

Забележителности в България


Аспарухов мост - Obikoli.BG

Аспарухов мост

14/03/2021 Obikoli.bg

Аспаруховият мост се намира във Варна, свързвайки кварталите Галата и Аспарухово с централните части на града и пропускайки трафика към курортите в близост. Може би сте минавали от тук по пътя си към...

Прочети повече
Плаж Аспарухово - Obikoli.BG

Плаж Аспарухово

13/03/2021 Obikoli.bg

Изключително атрактивният парк Аспарухово граничи с просторна плажна ивица с дължина малко повече от километър и с широчина, на места достигаща до цели 100 метра. Плаж Аспарухово е разпростира от кея на рибарското...

Прочети повече
Парк Аспарухово – Варна - Obikoli.BG

Парк Аспарухово – Варна

13/03/2021 Obikoli.bg

Любимият на мнозина град Варна крие множество интересни места за отдих, разходки и приключения. Не, тук няма да ви говорим за Морската градина, която вече сте я посещавали поне няколко пъти, а ще...

Прочети повече
Нос Галата - Obikoli.BG

Нос Галата

13/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в североизточните части на Авренското плато се откроява нос Галата – най-крайната точка на Варненският залив, който няма как да не сте забелязвали, ако сте от Варна или сте я посещавали. Интересното...

Прочети повече
Крепост Овеч - Obikoli.BG

Крепост Овеч

12/03/2021 Obikoli.bg

В източният край на България, на 53 км от Варна се извисява една забележителна крепост, която непременно трябва да включите в списъка си за разходки, особено ако вече не сте я посетили. Говорим...

Прочети повече
Траянови врата - Obikoli.BG

Траянови врата

12/03/2021 Obikoli.bg

На около 45 минути път с кола от София се намира една от най-успешно възстановените и запазени забележителности на България. Това е крепостта Траянови врата, която може да разкаже богата история за славно...

Прочети повече
Парк паметник на българо-съветската дружба - Obikoli.BG

Парк паметник на българо-съветската дружба

12/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в кв. Бриз, Варна се извисява един величествен паметник, построен от времето на соца или поне каквото е останало днес от него. Интересна дестинация за някои, удобно място за спортни дейности или...

Прочети повече