Траянови врата

Obikoli.bg Публикувано: 12 март 2021 Обновено: 13 март 2021 5 мин. време за четене 750 Преглеждания

На около 45 минути път с кола от София се намира една от най-успешно възстановените и запазени забележителности на България. Това е крепостта Траянови врата, която може да разкаже богата история за славно минало, запечатано по стените и.

Крепостта успешно влезе в програмите за културно наследство и съвсем наскоро беше изцяло възстановена. Издигнати са стените, кулите са достроени, а отвътре са оформени пътечки. Около Траянови врата е изградена удобна за туристи и посетители инфраструктура, включваща паркинг, център за посетители, музей и магазин.

Как се стига до Траянови врата?

Самият проход и крепостта са разположени в околностите на град Костенец, на 15 минути път от центъра. Най-удобният път за нея е през автомагистрала Тракия, където достигате до самата отбивка, малко след Ихтиман. След като слезете от магистралата ви очакват още около 10 минути път с кола по тесен двупосочен път, с изключително красиви природни гледки, след които ще пристигнете в крайната дестинация.

История на крепостта Траянови врата

За първи път крепостта е спомената през 3 век под името Щипон. Според наскоро разкрити археологически проучвания се установи, че Траянови врата е построена върху тракийско селище от бронзовата епоха. Според историците самата крепост е била активно използвана до средните векове.

Една от най-бележитите истории, които Траянови врата помни е битката през 986г. при неуспешната засада на византийците около Средец. Тогава цар Самуил успява да изненада своят противник Василий II Българоубиец в гръб и помита неговата конница, заедно с цялата му пехота. Самият Василий II едва успява да се спаси, бягайки през глава към Константинопол. Точно след този погром, българските войски, начело с цар Самуил започват да си връщат обратно голяма част от териториите, превзети от Византия. Това се случва малко преди краят на Първата българска държава през 1018г. и падането под Византийска власт.

В историята крепостта е споменавана след това чак през 15 век, когато Владислав III Ягело преминава през местността при похода си срещу турската империя.

По време на турското робство крепостта Траянови врата е оставена на произвола на съдбата и започва да се руши. Добрата новина е, че днес тя е напълно възстановена в оригиналната си външност или поне близо до нея. Известно е, че през 19 век около самата крепост се е издигала висока 18 метрова арка, която впоследствие е била разрушена. Днес историци и археолози се опитват да установят точно къде се е извисявала арката за да могат да възстановят и нея. Дали това ще се случи, нямаме търпение да разберем.

Устройство на крепостта

С правоъгълна форма и удължени стени, крепостта Траянови врата разполага с общо 6 входа. Най-забележителни са двете кули, разположени на главният и вход, на практика първото, което ще видите при разходката си. Тяхната рядка форма на петоъгълник ги прави уникални по рода си, защото из цялата ни история няма подобен вид строителство. Зад масивната крепосттна стена са разположени няколко казармени постройки.

Подземният  тунел

Непосредствено до крепостта е прокопан голям подземен тунел, който излиза от нея. Днес той е почти разрушен, но в миналото е служел като водно съоръжение. По време на обсада оттам хората в крепостта са се снабдявали с вода. Дължината на този тунел е била приблизително 60 метра, излиза от самата крепост и достига чак до реката.

Интересен факт за Траянови врата

Едно мистериозно събитие се свързва с тази местност. То се развива през 1969г., когато в околностите пада малък самолет и изчезва безследно. Местни и полиция са участвали в неговото търсене дни наред, но мистерията така и не е разгадана. Скоро след това местността бива наречена с прозвището „Българският бермудски триъгълник“, а от Българска авиация скриват случая от медиите за да не се всява паника. От тогава до днес е забранено да се лети над цялата местност.

Крепост Траянови врата Работно време:

Входна такса:

Траянови врата се намира на 70 км разстояние от Пловдив и на 65 км път от София. Така, че ако ви се планира удобна разходка това е един удобен и изключително интересен избор. В околността можете да се насладите на разходка сред прекрасна природа, да хапнете на пикник или в някоя от удобните беседки и да се насладите на историята, запечатана между стените на крепостта.

Таянови Врата на картата

Най-интересното от блога ни

Забележителности в България


Аспарухов мост - Obikoli.BG

Аспарухов мост

14/03/2021 Obikoli.bg

Аспаруховият мост се намира във Варна, свързвайки кварталите Галата и Аспарухово с централните части на града и пропускайки трафика към курортите в близост. Може би сте минавали от тук по пътя си към...

Прочети повече
Плаж Аспарухово - Obikoli.BG

Плаж Аспарухово

13/03/2021 Obikoli.bg

Изключително атрактивният парк Аспарухово граничи с просторна плажна ивица с дължина малко повече от километър и с широчина, на места достигаща до цели 100 метра. Плаж Аспарухово е разпростира от кея на рибарското...

Прочети повече
Парк Аспарухово – Варна - Obikoli.BG

Парк Аспарухово – Варна

13/03/2021 Obikoli.bg

Любимият на мнозина град Варна крие множество интересни места за отдих, разходки и приключения. Не, тук няма да ви говорим за Морската градина, която вече сте я посещавали поне няколко пъти, а ще...

Прочети повече
Нос Галата - Obikoli.BG

Нос Галата

13/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в североизточните части на Авренското плато се откроява нос Галата – най-крайната точка на Варненският залив, който няма как да не сте забелязвали, ако сте от Варна или сте я посещавали. Интересното...

Прочети повече
Крепост Овеч - Obikoli.BG

Крепост Овеч

12/03/2021 Obikoli.bg

В източният край на България, на 53 км от Варна се извисява една забележителна крепост, която непременно трябва да включите в списъка си за разходки, особено ако вече не сте я посетили. Говорим...

Прочети повече
Побити камъни - Obikoli.BG

Побити камъни

12/03/2021 Obikoli.bg

Днес ще споделим историята на една страхотна забележителност в Северна България, която определено си заслужава да се види. Това са Побитите камъни – изключително известно място, привличащо от туристи и търсачи на приключения...

Прочети повече
Парк паметник на българо-съветската дружба - Obikoli.BG

Парк паметник на българо-съветската дружба

12/03/2021 Obikoli.bg

Разположен в кв. Бриз, Варна се извисява един величествен паметник, построен от времето на соца или поне каквото е останало днес от него. Интересна дестинация за някои, удобно място за спортни дейности или...

Прочети повече